fakta om skäggagamen

Vetenskapligt namn: Pogona Vitticeps / Pogona Henrylawsoni (Dvärgskäggagam)

Skäggagamen blir i fångenskap oftast mellan 5-10 år, men kan även bli äldre. Den vanliga skäggagamen finns i många olika färger, vilket inte dvärgskäggagamen gör ännu.

Skäggagamen kommer ursprungligen från Australien. Där har de tillgång till mycket gömställen då marken är full av gräs, buskar och annan växtlighet. De lever inte, som många tror, i torra ökenområden. Därför skall terrariet vara liknande. E skäggagam kräver ganska stort utrymme. I terrariet ska det finnas minst en solplats, där temperaturen ligger mellan 35-40 grader. I den svalare delen av terrariet bör det vara ca 25 grader.

Bottematerialet i terrariet kan variera, det är smaken som avgör. Man kan ha reptilbark, nötskal, balkongmatta, finkornig sand mm. Sanden skall dock inte vara alltför finkornig så det kan orsaka förstoppning om ödlan äter det.

Som vuxen äter skäggagamen mest grönsaker, men när den är liten består födan mestadels av insekter och larver som t.ex syrsor, mjölmask, kackerlackor mm. Den skall dock erbjudas grönsaker också. Alla insekter och larver skall skakas i kalk och vitaminer innan de ges till ödlan. Eftersom att ödlan även kan äta på växterna man ställer in i terrariet bör man tänka på att dessa inte skall vara giftiga. Ingen ödla ska ha giftiga växter i terrariet, men viktigast är det hos dom som är växtätare. Och jag hade en skäggagam som heter rex.
.

fakta om komdovaranen


Den ser ut som en drake men är i själva verket världens största ödla: rekordvikten för en komodovaran har uppmätts till 160 kilo. Den 50 centimeter långa tungan är ett känsligt luktorgan som kan känna lukten av ruttnande as på flera kilometers håll. Komodovaranen lever idag i den indonesiska övärlden. Sedan 1980 är området kring Komodoöarna nationalpark och idag finns bara cirka 3 000 individer kvar.


Fakta om kungsboa

ALLMÄNT

Kungsboan lever i regnskogarna i Central och Sydamerika. Dom trivs lika bra på marken som i träden och påträffas ofta i närheten av människor, detta troligtvis p g a tillgången på gnagardjur är stor omkring oss. Denna art är nattaktiv,
d v s, dom är mer aktiva från skymmning till gryning. Vanligtvis blir den 3-4 meter lång, men en del exemplar har blivit över 5 meter lång. Som andra ormar av släkten boidae (pyton & boa) har kungsboan sporrar vid kloaköppningen, dessa klor härstammar från övergången från ödla till orm miljontals år sedan.
 
 

FÖDA

I vilt tillstånd består födan av en blandning av fåglar och små däggdjur. I fångenskap äter dom möss, råttor, kaniner och t o m griskultingar. Boan är ganska glupsk och tar gärna större byten än vad den egentligen borde få i sig. Mina ormar får självklart råttor, inte några som hittats på en soptipp, utan jag köper av en som föder upp råttor till ormmat. 
Levande råttor är ur näringssynpunkt det bästa valet men risken finns att råttan kan skada ormen. Själv föredrar jag att förvara mina råttor i frysen. Det är en praktisk och bekväm lösning. När man ska mata ormen måste man tina upp råttorna till 37 grader. Jag brukar lägga råttorna i varmt vatten och sedan känner jag igenom dom så de är tillräckligt varma. Innan jag matar ormen så torkar jag dom så de inte är blöta när ormen ska äta. Man kan även injecera vitaminer i den döda råttan, ett garanterat sätt att veta att ormen fått i sig vitaminerna.



Fakta om tigerpyton ormen

Det finns ju så oerhört många fina ormar och det är bland boa och pyton man hittar dom absolut finaste tycker jag, men det är sällan man kommer till sidor där man kan läsa om flera arter efter som dom flesta som håller orm oftast specialiserar sig på någon art och sedan håller sig till den på sin sida.

Jag har ju valt den lilla nätta specialiseringen Boa och Pyton, och nu ska jag försöka att visa dig att det är en hel del att komma ihåg, jag är amatör och gör inget anspråk på att veta bäst eller ens ha rätt i det jag skrivit.

Vissa av de ormar du kommer att se nedan är svåra att få tag i och kostar en hel del men du kan ju alltid titta för det.Men åker du till mässan i Haam i tyskland, eller slangeteff i Holland så ökar risken för att du får tag i vad du letar efter betydligt.

Jag hittar 36 arter och underarter pytonormar,fördelade i sex olika grupper. Det är säkert så att det finns flera arter i dag och namnen på ormarna förändras hela tiden tycker jag.

Jag skriver dom jag hittar här och när jag hittar fler eller när jag får veta vad som är helt åt skogen så uppdaterar jag denna sida, jag skriver bara det jag läset mig till just nu.

Det är tre större grupper och sedan några mindre och enligt mina refferenser och källor så är det ungefär fördelat så här.


Fakta om den svarta mamban

Svarta mamban är världens giftigaste orm. Svarta mambans gift hugger eller spottar när den känner sig hotad eller om den vill va i fred. När de gifter sig snurrar dem runt varandra så att man vet att de är ihop. De blir ca 2,5 till 3,5 m långa. 


Fakta om Anakondan

Tja jag heter Dimos och jag ska berätta om en anakonda. Anakondan kan väga upp till 250kg, och längd på 10meter. De lever mest i vatten för att de hittar sina största bytten när de ska dricka vatten t.ex: kapybarer, kaimaner (krokodiler), hjortar och vattenbufflar. Honan är alltid större en hanen. Honan föder 4-80 per kulle. Den kramar ihjäl sina byten och behöver inte äta på flera månader.


RSS 2.0